Onbegrepen lichamelijke klachten begrijpen

Gepubliceerd op 29 augustus 2023 om 11:32

Wat willen jouw onverklaarbare lichamelijke klachten aan jou vertellen?
(Met bonusoefening onderaan deze blog)

Zijn lichamelijke klachten een lichaamssignaal die jou iets proberen aan te geven? Ja dat kan. Jouw lichaam geeft namelijk de hele dag subtiele signalen af om jouw zaken als grenzen en stress duidelijk te maken. Onze taal speelt er zelfs op in, denk aan: een brok in mijn keel, een blok in mijn maag en iets op je lever hebben. Helaas herkennen wij deze signalen niet meer of negeren ze. Waar je lichaam eerst fluisterde om je te waarschuwen (beschermen) is het nu genoodzaakt om te schreeuwen. En dan zijn we, bij klachten, ook nog teleurgesteld in ons lijf, waarom werkt het nu niet meer mee?

Maar wat proberen die klachten jou nu te vertellen? Eigenlijk alleen maar dat je niet langer in verbinding staat met je authentieke zelf en je gevoel. Je bent aan het overleven in plaats van leven. Je bent in constante staat van paraatheid, herkent de stress niet meer, waardoor de spanning als gevolg daarvan het ‘nieuw normaal’ is voor jou. Je bent uit balans, gaat over je eigen grenzen, hebt last van innerlijke onrust en die lichamelijke klacht(en). Klachten als spier- en gewrichtspijnen of spierspanning, hoofdpijn, duizeligheid, tinnitus, extreme vermoeidheid enzovoort.

Als je een lange tijd over je grenzen heen gaat, of iets stressvols meemaakt en daar geen herstel tegenover staat, raakt je zenuwstelsel overprikkelt. Dit geeft op den duur lichamelijk onverklaarbare klachten.

Naast (langdurige) stress kunnen onderdrukte emoties ook een oorzaak van lichamelijk onverklaarbare klachten zijn. Het doorvoelen en ervaren van die emoties, met behulp van een lichaamsgerichte coach, zijn helend (bij ernstige trauma moet dit altijd onder begeleiding van een therapeut in plaats van een coach gebeuren). Deze emoties zijn te vergelijken met een kind dat gevallen is, het wil gezien en getroost worden. Dat willen deze emoties ook, omarm ze, laat ze letterlijk uit je lichaam stromen. Vaak ben jij je niet bewust van de emoties die je onderdrukt. Je hebt bijvoorbeeld geleerd: niet zeuren maar door doen, even dapper zijn, er zijn ergere dingen enz.

Hoe zou het zijn als je weer kan gaan voelen wat goed is voor jou, vanuit verbinding met jezelf? Met als resultaat; verminderen/verdwijnen van je lichamelijke klachten, innerlijke rust, energie, ontspanning en dus weer regie over je leven.

Hoe gaat zo’n transformatie om jouw gewenste resultaat te bereiken?

Veranderen begint bij het compleet aanvaarden van jezelf en deze situatie. Volledig accepteren van wat is en stoppen met er tegen te vechten, dat kost je nodeloze energie. Jouw klacht mag er zijn omdat het jou iets wil vertellen. Vanuit dit punt ga je, vanuit zelfliefde, een verandering in gang zetten. Elke positieve blijvende verandering begint met bewustwording van je lichaamssignalen en verbinding maken met jezelf. Door middel van het waarnemen van allerlei lichaamsprocessen zoals spierspanning, hartslag, versnelde ademhaling enzovoort ontdek je wat jouw lichaamssignalen jou willen vertellen. Via lichaamsgerichte ontspanningsoefeningen kalmeer je jouw zenuwstelsel waardoor je beter in staat bent te voelen wat goed is voor jou. Als je teveel of te lang onder stress staat verstart je lichaam letterlijk, hierdoor is voelen ook niet meer mogelijk.

Op cognitief (verstandelijk) niveau onderzoek je jouw gedragspatronen en je storende gedachten, die je gedrag in stand houden. In combinatie met het laten groeien van nieuwe positieve overtuigingen, heb je de start van een blijvende positieve verandering.

Je hoeft niet langer slachtoffer te zijn van jouw klachten maar je kan het tij keren door eigenaarschap te nemen. Door middel van bewustwording, verbinding te maken met je authentieke ik en je gevoel ben je in staat je gedragspatronen en gedachten te onderzoeken.

Als je die keus kunt maken zal je leven mooier worden! Vanaf het moment dat je er mee bezig gaat zul je dat al gaan ervaren.

Hoofd legen
Hart luchten
Lichaam vrijmaken
G.Roth

 

Extra Bonus bij deze blog.

Korte Ademhalingsoefening

Je ademhaling is altijd bij je en vertelt hoe het met je gaat. Als je gespannen bent of altijd “aan” staat dan zit je ademhaling vaak hoger in je lichaam en is het oppervlakkiger. Dit kost ongemerkt veel energie.

Met deze oefening kun je eenvoudig en ongemerkt meer ontspanning in je ademhaling brengen. Je hoeft je ademhaling niet te sturen of te veranderen. Het enige wat je doet is bewust worden van de pauzes na de in- en uitademing.

  • Adem in door je neus
  • Korte pauze
  • Adem uit door je neus
    (of door je mond als je onvoldoende kan uitademen via de neus. Adem dan uit alsof je op een fluit blaast)
  • Pauzeer net zolang tot je de behoefte voelt om weer in te ademen
  • Herhaal dit 2 minuten achter elkaar

Door deze eenvoudige oefening door de dag heen een aantal keer te doen, kun je jouw stressgevoel en/of hoge ademhaling verlagen. Hierdoor ga jij je meer ontspannen voelen en kan je lichaam herstellen van stress.

In het begin zal het raar voelen en misschien zelfs krampachtig. Probeer de natuurlijke manier van ademhalen te laten gebeuren. Eventueel kun je bij de inademing IN denken en bij de uitademing UIT. Zet door, je zult ervaren dat hoe vaker je het doet, hoe langer de pauzes tussen de ademhalingen in worden. In elke pauze komt je ademhalingsspier tot ontspanning en verlaag je het stress gevoel (“aan” gevoel) wat uiteindelijk ook meer energie gaat opleveren. Uiteindelijk kun je dit in spannende of stressmomenten ook toepassen waardoor je meer ontspannen blijft.

Deze oefening kun je overal doen. Heel bewust op een rustig moment in bed maar ook in de auto, voor de tv, wandelend enzovoort.

 

Ben je benieuwd of lichaamsgerichte coaching ook voor jou iets kan doen? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak voor een 1e (gratis) herstelgesprek

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.