Ben je autonoom, heteronoom of authentiek?

Gepubliceerd op 16 januari 2023 om 13:56

Ben jij autonoom, heteronoom of authentiek?

De basis van 'regie over je leven' hangt van je autonomie. 

Wanneer je geen eigenaarschap toont ervaar je vaak een gevoel van onrust, gejaagdheid. Je stelt de belangen en gevoelens van anderen altijd boven die van jezelf. In relaties kun je eenzaamheid voelen, je voelt je niet gezien of gehoord. Het stellen van grenzen is moeilijk voor je.

Wat is autonoom zijn eigenlijk?
Als je autonoom bent is wie je bent en wat je doet niet afhankelijk van iets of iemand buiten onszelf. Je neemt de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet en hoe je het doet. Van origine betekent het zelfregerend. Je bent en blijft trouw aan wat je denkt en waar je voor staat. Dit houdt niet in dat je geen rekening houdt met anderen. Je neemt de verantwoordelijkheid. Voor het maken van je eigen keuzes maar ook voor jouw welzijn, behoefte en gevoelens, waarbij je rekening houdt met anderen. Autonomie geeft vrijheid, welbevinden en geluk. Autonoom betekent trouwens niet dat je niet afhankelijk wil/kan zijn. Als jij er bewust voor kiest om bijvoorbeeld financieel afhankelijk van je partner te zijn dan is dat een volledig autonome beslissing. Autonomie is een groeiproces, het groeit naarmate  je persoonlijk meer ontwikkelt.

Heteronoom
Het tegenovergestelde van autonoom is heteronoom. Je bent niet in staat je om je eigen wil en weg te bepalen. Je volgt de regels van anderen. Het heteronomiestadium ontstaat in de kindertijd, waar we nog regels opgelegd krijgen voor bijvoorbeeld onze veiligheid (wegblijven bij het water). Het kind volgt de regels op omdat er consequenties volgen wanneer het niet luistert. De volwassen die in het heteronomiestadium zijn gebleven denken dat een regel die bestaat wel goed moet zijn omdat hij er simpelweg is. Heteronomie geeft minder betrokkenheid, plezier en voldoening in je leven.

Authentiek
Wanneer ben je dan authentiek? Als je wordt geboren ben je volledig jezelf. Je zegt vanuit oprechtheid volledig ja tegen jezelf. Je bent goed zoals je bent. Helaas zijn niet veel volwassenen meer authentiek. Als je opgroeit kunnen er meerdere aanleidingen zijn die maken dat jij je aanpast aan de omgeving om je heen, aan een situatie of aan de mensen (meestal ouders) waarvan je afhankelijk bent. Daarmee drijf je van je authentieke zelf af. In een situatie of bij mensen die voor jou onveilig voelen ontwikkel je een overlevingsstrategie. Wanneer overlevingsstrategie de overhand krijgt op je authenticiteit kun je last krijgen van;

  • Je gekwetst voelen in relaties omdat jij je niet durft uit te spreken over je gevoelens
  • Je voelt je eenzaam in relaties omdat je verbinding mist
  • Je durft geen keuzes te maken
  • Je durft je eigen behoeftes en gevoelens niet uit te spreken
  • Je bent constant op zoek naar bevestiging van anderen (die wanneer je die krijgt maar kortdurend van waarde is voor jou)
  • Je wilt erkenning van anderen voor wat je doet
  • Je hebt moeite met grenzen stellen
  • Je praat negatief over jezelf
  • Angsten belemmeren je in toekomstige stappen en plannen

Als je blijft leven vanuit de aangeleerde overlevingsstrategie zul je nooit je eigen behoeftes, talenten en passies ontdekken. Door die behoeftes, talenten en passies te ontdekken ontstaat er geluk, voldoening, innerlijke rust en de zin van jouw bestaan. Je bent dan ook in staat om vanuit verbinding (gezonde) relaties aan te gaan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.