Hoe ontstaan medisch onverklaarbare lichamelijke klachten?

Gepubliceerd op 23 februari 2023 om 16:16

Hoe ontstaan medisch onverklaarbare lichamelijke klachten?

Er zijn steeds meer wetenschappelijk bewijzen dat deze klachten ontstaan vanuit onderdrukte emoties. Als mens wil jij je graag goed voelen en je rot voelen wordt om meerdere redenen vaak onderdrukt. Wat we voelen is bijvoorbeeld te heftig, 'je hebt geen tijd' om je rot te voelen, er wordt tegen je gezegd (nu of vroeger) "stel je niet aan" enz. Eigenlijk willen we altijd snel van ons nare gevoel of pijn af komen. Maar wat willen die lichamelijke klachten ons nou eigenlijk zeggen?

Als je met trauma te maken krijgt reageert jouw zenuwstelsel op het gevaar. Denk aan; vechten, vluchten of bevriezen. Bij heftig of langdurig trauma is jouw zenuwstelsel niet meer flexibel, het reageert alsof er altijd gevaar is. Je bent altijd alert, staat altijd aan. Er is geen herstel meer mogelijk in je lichaam, ook niet in rust.

Wat is nu eigenlijk trauma?
 Vanuit verschillende invalshoeken ontstaat trauma.

  • Shocktrauma, bijvoorbeeld een ongeluk of een aanval.
  • Ontwikkelingstrauma, bijvoorbeeld; verwaarlozing, misbruik, gebrek aan veiligheid.
  • Overige ervaringen zoals; chronische stress, medische oorzaken, armoede, buitensluiten.

Het bij ontwikkelingstrauma genoemde ‘gebrek aan veiligheid’ komt heel vaak voor. Denk aan kinderen die opgroeien bij ouders die in een vechtscheiding zitten, of ouders die zo druk zijn met hun werk dat er geen oprechte aandacht is voor het emotionele stuk van het kind. Maar ook kinderen die een ouder verliezen op jonge leeftijd of kinderen die moeten voldoen aan hun slimme oudere broer of zus. En een veel voorkomende, maar niet opvallende is, kinderen die geboren worden bij ouders die hun eigen trauma nog niet verwerkt hebben. Die ouders kunnen hun kinderen niet de emotionele verbinding en betrokkenheid bieden die het wel nodig heeft. (Als de ouder altijd gehoord heeft “niet zeuren, sterk zijn”. Dus nooit echt gezien is in zijn behoeftes, dan zal het kind ook niet leren om over zijn emoties te praten)

Wanneer naar een coach of een therapeut?
Wanneer er sprake is van ernstig of langdurig trauma is altijd het advies om naar een (lichaamsgerichte!) therapeut te gaan. Wanneer er sprake is van (chronische ) stress, overtuigingen vanuit je jeugd/huidige leven of gebrek aan verbinding/connectie met je ouders vanuit je jeugd kan een lichaamsgerichte coach jou begeleiden.

Waarom lichaamsgericht?
Onderdrukte emoties, emoties die er niet mogen zijn, zetten zich letterlijk vast in jouw lichaam. Emoties zijn bewegende energieën, dus door contact te maken met je lichaam, door onder andere, zachtjes in beweging te komen krijgen die emoties de kans om uit jouw lichaam te bewegen. Zonder herbeleving van oud zeer.

Wij mensen leven voornamelijk vanuit ons hoofd. Terwijl de antwoorden zich in je lichaam bevinden. Waarom heb je last van medisch onverklaarbare lichamelijke klachten? Je lichaam wil je iets vertellen. Ga luisteren en maak het begin van een positieve verandering voor jezelf!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.