Hoe verliezen we de verbinding met ons lichaam?

Gepubliceerd op 24 januari 2024 om 13:53

 Waarom verliezen we de verbinding met ons lichaam?

  • Het niet uiten van je emoties

De 4 basis emoties die we kennen zijn verdrietig, angstig, boos en blij. Vanuit deze emoties kunnen we veel voelen.
Gevoelens bij verdriet: bedroefd, zelfmedelijden, eenzaam, ongelukkig, weemoedig, wanhoop.
Bij angst aan: Zenuwachtig, bezorgd, nerveus, rusteloos, zorgen maken, wantrouwend zijn, weerstand, overrompeld voelen, onzekerheid.
Bij boos aan: irritatie, ergeren, bitterheid, verontwaardigd, vijandig, misgunnen en wraakgevoelens, jaloers.
Bij blij aan: geluk, enthousiast gemotiveerd, dankbaarheid

Emoties zijn bewegende energieën in je lichaam. Als je ze niet uit maar onderdrukt zetten ze zich letterlijk vast in de cellen van je lichaam. Uiteindelijk verstard je lichaam en kun je niet meer voelen wat goed is voor jou.

  • Gevolgen van chronische stress/trauma

Als je altijd ‘aan’ staat als gevolg van chronische stress (na trauma of als gevolg van je huidige situatie) is je zenuwstelsel overprikkelt. Hierdoor kan je niet meer in de ontspanning komen. De verbinding met je lichaam blokkeert hierdoor. Als je niet meer kan voelen wat goed is voor jou neemt je hoofd het over. Je hoofd, met vaak storende gedachten, wordt leidend.

  • Lichamelijke (onverklaarbare) klachten

Als je onverklaarbare lichamelijke krijgt als gevolg van chronische stress (je bent dus lange tijd niet in staat geweest om naar de signalen die je lichaam afgeeft te luisteren en je hebt ze genegeerd) is dat meestal een schreeuw van je lichaam dat je een grens bereikt hebt. We willen dat niet zo zien. We raken teleurgesteld in ons lichaam dat het laat afweten terwijl we het al zo zwaar hebben. We keren ons letterlijk af van ons lichaam.

Zie deze lichamelijke klachten als een signaal en ga ermee aan de slag om het tij te keren. Door in verbinding te komen met je lichaam kun je een positieve blijvende verandering maken.

Hoe kan je weer in verbinding met je lichaam komen?

Dit is geen ‘Quick fix’ maar door er bewust mee bezig te gaan zal je wel snel gaan merken wat het voor je doet en zal elke stap voelen als vooruitgang.

Verbinding met je lichaam, je gevoel en jezelf zal ontstaan door:

Ontspannings- en ademhalingsoefeningen; meditatie; bodyscans; (langzaam) bewegen; Yoga Nidra; vertragen en verstillen.

Bewustwording van jouw belemmerende overtuigingen, je storende gedachten en vaste patronen zijn hierbij ondersteunend.

Bewustwording middels achtergrond informatie over de invloed van stress op je lichaam en je (overbelast) zenuwstelsel zijn ook ondersteunend om een blijvende positieve verandering in gang te zetten.

Met als resultaat: Je gaat innerlijke rust, balans, energie, meer (zelf) vertrouwen voelen en regie over je leven krijgen.

Wil jij hier hulp bij? Maar dan een vrijblijvende afspraak voor een gratis 1e herstelgesprek om te ervaren of ik je hierbij kan begeleiden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.