Hoe dankbaar ben jij jouw lichaam?

Gepubliceerd op 27 januari 2022 om 17:01

Hoe dankbaar ben jij jouw lichaam?

Waar denk je aan als ik deze vraag stel? Aan je figuur, je haren, je ogen, je oren? En wees eens eerlijk, denk je daar dan positief of negatief over?

Over het algemeen denk je vooral aan de “minder mooie kanten” van je lichaam. Een grote neus, te dikke benen, je ogen die een bril nodig hebben, een slappe buik, wallen onder je ogen, rimpels enz. Dit wordt natuurlijk ook veroorzaakt door wat we om ons heen te horen krijgen via social media, op televisie en wat we lezen in tijdschriften.

Maar stel dat je morgen ineens een kleinere neus hebt, slanke benen, prachtig haar of geen rimpels meer, ben je dan veel gelukkiger? En als je antwoord ja is, hoelang duurt dat geluk dan eigenlijk? Precies, dat is vaak een kortdurend gevoel van geluk of tevredenheid, want het is al snel weer gewoon wat je hebt.

Maar sta je wel eens stil bij wat je lichaam echt allemaal voor je doet? Realiseer je dat jij er bent omdat je een lichaam hebt. We leven ons leven vooral uit ons hoofd. We denken te zijn wie we zijn, maar hoe zou je op deze wereld kunnen zijn zonder je lichaam?

Elke dag sta je op en ga je er van uit dat je lijf weer gewoon doet wat jij wilt. Neem je elke dag de tijd voor een goed ontbijt/lunch/diner, hoe vaak neem je bewuste rust momentjes op de dag en hoe goed houd jij je aan je sportmomenten? Hoe bewust ben je van het feit dat, terwijl jij je dagprogramma afdraait, je lichaam zich 100%  inzet om je te laten bewegen, concentreren, denken, reageren, je spijsvertering op gang houdt, ziekteverwerkers te lijf gaat enz. En wees eens eerlijk, wat doe je als je lijf een signaal afgeeft dat het even te veel is of als het behoefte heeft aan een gezonde maaltijd? We zijn er een kei in geworden om lichaamssignalen te negeren of te bestrijden met de gedachten in ons hoofd. Vaak gaat dit jarenlang goed, totdat er een moment komt dat we ons lijf letterlijk hebben uitgeput door er niet goed voor te zorgen of naar te luisteren. Er kunnen ziektes ontstaan, medisch onverklaarbare lichamelijke klachten of we belanden in een burn-out. Soms zijn bepaalde gebeurtenissen een oorzaak van het ontstaan van deze klachten, ze fungeren als de bekende druppel. De situatie waarin we dan belanden is een nare situatie waarin toekomstperspectief soms ver weg lijkt. Je wilt weer zijn wie je altijd was en kunnen doen wat je altijd deed. Heel vaak gaan mensen het gevecht aan tegen deze machteloze situatie. Echter levert dit niets anders op dan energie verlies en frustratie. Ook proberen ze van alles, wat soms tijdelijk resultaat geeft, maar meestal niet blijvend is.

Het is echter nooit te laat om het tij te keren. Uit ervaring weet ik hoe het is om in een dergelijke situatie te zitten. Ik ben twee jaar uit de roulatie geweest met medisch onverklaarbare lichamelijk klachten na een hersenschudding. Het voelt eenzaam, hopeloos en doelloos. Alles was teveel en je bent uitgeschakeld van het “normale” leven. Ik weet hoe moeilijk het is om weer structuur te creëren en dagelijks haalbare doelen. Maar ook hoe belangrijk dat nou juist is, voor je levensgeluk.

In beweging komen is vooruitgang! Vanuit acceptatie (dat is overigens niet je erbij neerleggen) over mijn toenmalige situatie ben ik in hele kleine haalbare stapjes weer in actie gekomen. Ik ben met behulp van een lichaamsgerichte therapeut naar mijn lichaam gaan luisteren en weer gaan voelen. Ik ben mij bewust geworden van de vele storende gedachten die ik had en daarmee mijn vooruitgang blokkeerde. Tijdens dit proces was elke blijvende vooruitgang een klein feestje. Ik begon weer toekomstperspectief te krijgen en dat voelde zo goed. Met acceptatie van de situatie, het onderzoeken van je gedachten en belemmerende overtuigingen, het creëren van echte rust, stellen van grenzen, kijken naar wat nog wel lukt, bewustwording van lichaamssignalen en mindful leven kan ook jij weer eigenaarschap krijgen over je eigen leven!
Ik doe ook weer volop mee, iets dat ik destijds nooit meer had verwacht. Ja, ik moet nog steeds mijn dagbalans in de gaten houden en mijn rust momenten nemen, maar ik heb toekomstperspectief gecreëerd. Ik ben gelukkiger,  meer ontspannen en geniet veel meer van alles, dan ooit tevoren! En elke dag ben ik mijn lichaam dankbaar, luister ik naar de signalen en zorg ik goed voor mijn lichaam.
Kom bewust in balans.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.