Wat is het verschil tussen emoties en gevoel?

Gepubliceerd op 8 mei 2023 om 12:09
coach assen, lichaamsgericht, stressklachten,  verbinding met jezelf, innerlijke rust, onrustig gevoel

Wat is het verschil tussen emoties en gevoelens?

Een emotie is een innerlijke beleving, een energie. Emoties worden vaak getriggerd door een herinnering aan eerdere ervaringen/gebeurtenissen. Emoties voel je ook altijd in je lichaam. Je gedrag en je reacties op een emotie zijn aangeleerd. We hebben de neiging om negatieve emoties te onderdrukken. Maar emoties zijn niets anders dan energieën die uit je lichaam willen bewegen. Als je er niets mee doet, zetten ze zich letterlijk vast in je lichaam. Met (onverklaarbare) lichamelijke klachten als gevolg. Het is dus noodzakelijk om de emoties de aandacht te geven die ze vragen. Dit kan eenvoudig door je eerst bewust te worden waar in je lichaam je de emoties voelt. Leg je hand erop en adem er rustig naar toe. Zonder oordeel. Laat de emotie weten dat je hem ziet en dat het oké is dat die er is. Als je hier de tijd voor neemt in plaats van de emotie te onderdrukken zul je gaan ervaren dat de emoties, die getriggerd worden door eerder ervaringen/gebeurtenissen, sneller zullen verdwijnen. Je voelt je innerlijke rust terug komen.

Een gevoel is een boodschap om iets wel of niet te gaan doen, ontstaan vanuit ‘weten'. Een gevoel komt vanuit je intuïtie (onderbuik). Het is belangrijk om je hier bewust van te worden. Dit geeft namelijk ook je grenzen aan. Te vaak zijn we geneigd om je gevoel te negeren. Maar eigenlijk negeer je dan gewoon jezelf.

Als je goed voor jezelf wilt zorgen, geef je jouw emoties de aandacht die ze nodig hebben zonder oordeel en luister je naar je gevoel! Je krijgt hierdoor meer verbinding met je IK, innerlijke rust en je voelt je weerbaarder.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.