Je lichaam is de taal van de emoties

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 11:06

Gedachten zijn de taal van je hoofd, emoties de taal van het lichaam.

Waar zitten jouw emoties?

In een coachsessie vroeg ik aan mijn klant “wijs eens aan waar jouw emoties zitten, die je nu beschrijft”? Ze wees naar haar hoofd. Ik vroeg haar “voel jij je emoties in je hoofd”? Waarop zij antwoordde “nee, ik weet toch wat ik voel”.

Dat is precies waar de kink in de kabel zat. We denken te weten wat we voelen en willen deze gevoelens met gedachten oplossen. Maar emoties zitten niet in je hoofd maar in je lichaam. Gedachten zijn de taal van je hoofd, emoties de taal van het lichaam.

Emoties worden opgeslagen in ons lichaam, in onze cellen. Organen en spieren beschikken over eiwitreceptoren. Deze receptoren zijn in staat om emotionele informatie op te slaan. Wanneer jij last van spierspanning krijgt zijn het je spieren die jouw emoties tot uiting willen laten komen. Echter komen onze gedachten met allerlei verklaringen en met directe oplossingen. Tot aan medicatie toe, een Quick fix.

Maar wat nou als jij de emoties eens toe laat. Als je jouw emoties ziet als een kind dat gevallen is, hard huilt en troost nodig heeft. Wanneer het zich gezien voelt neemt de schrik af en kalmeert het. Zo is het voor jouw emoties ook. Niemand wil zich rot voelen en daarom zijn we geneigd emoties te onderdrukken of weg te denken. Maar deze emoties blijven onder het oppervlak altijd aanwezig, het wegdrukken kost dagelijks enorm veel energie. En ze gaan steeds harder duwen om vervolgens, op onverwachte momenten, als een vulkaan uit te barsten.

Jouw lichaam vertelt of je emotioneel in balans bent, vertelt jou je grenzen, wat goed voor je is, waar je blij van wordt enzovoort. Ga jij er naar luisteren?

Door jou eenvoudige handvatten aan te reiken ben jij in staat om te voelen waar je emoties in je lichaam zitten en er contact mee te maken. Hierdoor ben je veel beter in staat regie te nemen over jouw leven en keuzes.

Wil jij ook meer verbinding met je lichaam, je gevoel en dus jezelf? Neem gerust vrijblijvend contact op mij. Het eerste herstel gesprek is kosteloos en bedoelt om te kijken of dit iets voor jou kan betekenen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.