Accepteren, hoe doe ik dat?

Gepubliceerd op 23 november 2021 om 16:40

Accepteren:

Soms ontstaan er situaties waar je geen directe invloed op hebt, maar die je wel raken. Bijvoorbeeld je raakt je baan kwijt, je bent afgewezen tijdens een sollicitatie, je wordt ziek, je hebt overlast van je buren enz.

Door de emoties die hier bij komen kijken verlies je een hoop energie en logisch zulke situaties gaan vaak niet in koude kleren zitten. Als een dergelijke situatie je overkomt, kun je twee dingen doen.

  1.   Je gaat je er enorm tegen verzetten of je gaat (onbewust) in een slachtofferrol. Je vertelt aan iedereen die het wil (of niet wil) horen je verhaal en je gaat je eigen gedachten volledig geloven. Hier uit komen is onmogelijk denk je, het is niet jouw schuld, hoe moet het nu verder…
  2. Accepteren
    Ik hoor je al denken, accepteren makkelijk geschreven. En dat klopt zo eenvoudig is dat niet, maar het is ook niet onmogelijk!

Hoe kan je de situatie dan wel accepteren?

  • Bekijk wat de feiten van de situatie zijn, koppel hier geen emoties aan. Schrijf de feiten op.
  • Geef de emoties die naar boven komen wel aandacht, het is logisch dat ze er zijn. Benoem dat ook voor jezelf. “Het is logisch dat ik me zo voel, want….” Neem de tijd voor dit punt. Hierdoor verzachten de emoties en komen ze tot rust.
  • Kijk daarna, “zonder” de emoties of je nog iets kan doen aan de situatie. Vaak als je iets bekijkt zonder emoties kun je de situatie anders bekijken en benaderen.
  • Word je er bewust van of er nog iets aan de situatie te doen is. En vraag jezelf af wat wil ik er aan doen, hoeveel energie wil ik hieraan besteden, hoeveel is het waard?
  • Dan ben je klaar voor het accepteren; Door te aanvaarden wat niet meer kan of wat er niet meer is en de bijbehorende emoties te omarmen valt er al een last van je af. Ga rustig zitten of liggen, sluit je ogen en voel wat er bovenkomt en waar in je lichaam je dit voelt. Leg je hand op die plek en adem er naar toe. Laat bij elke uitademing los wat je niet langer nodig hebt. Hierdoor ga je meer openstaan voor wat nog wel kan en voor nieuwe mogelijkheden. Richt, als je de emoties voldoende aandacht hebt gegeven, je aandacht op wat wel kan. Dit geeft een positieve flow. En dingen die dan wel lukken, geven een kracht waar door je steeds meer mogelijkheden gaat zien en ervaren.
  • Je bent nu in staat om de oude situatie los te laten. Natuurlijk denk je nog wel met weemoed terug aan wat was, dat mag ook maar je blijft er niet meer in hangen. Je kan weer geluk en dankbaarheid ervaren als je kan accepteren dat het anders is geworden.

Het niet accepteren kost onnodig veel en negatieve energie. Je helpt jezelf vooruit door te accepteren en los te laten. Alleen JIJ kunt je levensgeluk bepalen, neem die verantwoordelijkheid!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.